
  

 

 

 

 
 

    

   

 

BOARD OF ETHICS 

One Parkway Building 

1515 Arch Street 

18th Floor 

Philadelphia, PA 19102 

(215) 686 – 9450 (t) 

(215) 686 – 9453 (f) 

Philadelphia Board of Ethics 

Non-Public General Counsel Opinion No. 2021-503 

April 22, 2021 

Re:  Application of City and State Post-Employment Rules 

Dear Attorney:  

 You have requested a non-public advisory opinion on behalf of a client regarding 

the extent to which the post-employment restrictions in the City’s Ethics Code and the 

State Ethics Act will apply to your client if they work for a non-profit organization after 

leaving City service. 

As discussed in more detail below: 

a. For one year after leaving City service, your client may not represent a 

third-party (including the non-profit) for pay in any matters involving 

their former governmental body. If your client’s work for the non-

profit is unpaid, then this restriction will not limit their interactions 

with the City on behalf of the organization.  

b. For two years after leaving City service, your client may not become 

financially interested in any official action they took while working for 

the City. Because your client was involved in the creation of the non-

profit, the organization may not pay your client for the first two years 

after they leave City service. 

c. After leaving City service, your client may not at any time assist 

another person, with or without compensation, in any transaction 

involving the City in which they participated while working for the 

City.  
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I. Jurisdiction 

The Board of Ethics has jurisdiction to administer and enforce all Philadelphia 

Home Rule Charter and City Code provisions pertaining to ethical matters, including the 

post-employment rules found in the City’s Ethics Code (Philadelphia Code Chapter 20-

600). Home Rule Charter Section 4-1100 and Code Chapter 20-600 authorize the Board 

to render advisory opinions concerning a City officer’s or employee’s proposed future 

conduct. Board Regulation No. 4 describes the procedures related to advisory opinions, 

including for requesting reconsideration or appeal of an advisory opinion issued by the 

General Counsel. 

Home Rule Charter Section 4-1100 also gives the Board “concurrent authority” 

with the Law Department to advise City officials on the application of State law. Our 

advice on State law, however, does not provide protection from possible enforcement by 

the State Ethics Commission. For guidance on the State Ethics Act that would provide 

such protection, you should contact either the State Ethics Commission or the Law 

Department. 

II. Background 

Your client is a City employee who directs a City program (the “City Program”). 

This City Program provides a wide range of services. In order to provide these services, 

the City Program collaborates closely with a non-profit organization that your Client 

helped establish.  

The non-profit supports its work with a variety of funding sources including 

donations from individuals and corporations, grants from foundations, and City contracts. 

At present, the non-profit holds contracts administered by various City departments. In 

most cases, your client does not directly supervise the implementation of these contracts, 

but they do participate in meetings and briefings with the relevant City departments about 

the services provided pursuant to the contracts. 

The extent to which your client directly participates in other work of the City 

Program varies from project to project. With some projects your client has participated in 

initial planning about the scope of the projects. For other projects, your client may 

participate in general discussions related to the projects’ progress but is not involved in 

their initiation or implementation. In some cases, after a project has been completed, your 

client will work with evaluators or funders to monitor impact and outcomes. Your client 

regularly meets with elected officials and other high-level City officers to discuss current 

and future projects of the City Program. Your client has been directly involved in the 

annual budget process for the City Program, including for upcoming Fiscal Year 2022. 
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Your client is scheduled to leave City service in the near future. After leaving 

City service, your client wishes to continue working to ensure the success of the City 

Program’s programs. While you have explained that your client is willing to work 

without compensation for at least the first two years after leaving City service if doing so 

will ensure compliance with the applicable ethics rules, my understanding is that they and 

the non-profit have not discussed whether they would be compensated after that time.1  

You have further explained that your client’s work for the non-profit after they leave the 

City will not include involvement in day-to-day operations but will instead be focused on 

fundraising and serving as the public face of the organization.  

III. Relevant Law and Discussion  

After your client leaves City service, they will be subject to post-employment 

restrictions under both the State Ethics Act (65 Pa. C.S. § 1101, et seq.) and the City’s 

Ethics Code (Philadelphia Code Chapter 20-600). 

A. State Ethics Act - One Year Restriction 

Section 1103(g) of the State Ethics Act, prohibits a former public employee such 

as your client from being paid to represent someone before their “former governmental 

body.” My expectation is that the State Ethics Commission would find your client’s 

entire City department to be their “former governmental body,” not just the City Program 

they direct. That said, you have explained that for the duration of their first year after 

leaving City service, your client will not be paid for their work for the non-profit. As 

such, Section 1103(g) of the State Ethics Act will not restrict your client’s interactions 

with the City, whether with their specific department or any other City department. 

Please note, however, that my advice on the State Ethics Act does not provide 

protection from possible enforcement by the State Ethics Commission. For definitive 

guidance on this question, you should contact either the Law Department or the State 

Ethics Commission. My understanding is that you have spoken with the Chief Counsel 

for the State Ethics Commission and the advice he gave you is the same as what is 

described above. 

  

 
1 Home Rule Charter §10-102 prohibits a current City employee from applying for a position that 

would be funded by a City contract. See Board Opinion 2019-003. Because my understanding is 

that your client and the non-profit are not currently discussing a paid position that your client 

would hold with the organization, this Opinion does not address the application of Charter §10-

102.   

https://www.phila.gov/ethicsboard/Advisory%20Opinions/BD.Op.2019-003.pdf
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B. Philadelphia Code Section 20-607(3) - Two Year Restriction 

Philadelphia Code Section 20-607(3) prohibits a City officer or employee from 

becoming financially interested in any official action taken “during [their] term of office 

or employment and until two (2) years have elapsed” after leaving City service. The Code 

defines official action as “an act or omission taken by an officer or employee in their 

official capacity that requires discretion and is not ministerial in nature.” Code § 20-

601(17). Because your client was directly involved, as part of their work for the City, in 

the formation of the non-profit, if they were to accept a paid position from the 

organization within two years after leaving City service they would impermissibly 

acquire a financial interest in an official action they had taken. You have explained, 

however, that for at least two years after leaving City service, your client would not be 

paid for their work for the non-profit. As such, Code Section 20-607(3) will not prohibit 

your client from providing their services to the organization. 

C. Philadelphia Code Section 20-603(1) - Permanent Restriction 

Philadelphia Code Section 20-603(1) permanently bans a former City officer or 

employee from assisting “another person, with or without compensation, in any 

transaction involving the City in which [the officer or employee] at any time participated 

during their City service or employment.” As defined in the City Code, a transaction 

involving the City is anything that (a) may be subject to City action, (b) involves the City 

as a party, or (c) involves a direct proprietary interest of the City such as contracts, leases, 

judgments, and legislation. Code § 20-601(27). Code Section 20-601(27) also states that 

the term does not “include routine applications or requests for routine information or 

other matters that are of a ministerial nature and do not require the exercise of discretion 

on the part of any City officer or employee.”  

For the purposes of this Opinion, I must consider two key questions: (1) what 

level of involvement in a particular matter by your client while working for the City 

would constitute “participation” in that matter, and (2) after your client leaves City 

service, what level of involvement in a matter would constitute their “assisting” the non-

profit with regard to that matter? 
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Although the Board has not opined on what level of involvement in a particular 

matter will constitute “participation” such that Code Section 20-603 would prohibit a 

former City employee from assisting another person with that matter, prior General 

Counsel Opinions have addressed the question. For example, in 2012, the General 

Counsel advised that “participated” means “official actions that [the former employee 

was] involved in as part of [their] duties, in a way that [was] more than 

ministerial…[they] made a recommendation, did some research, participated in a 

meeting, analyzed some data, drafted a document or the like.” General Counsel Opinion 

2012-516, pg. 4. The General Counsel also advised that he interpreted the term “matter” 

as used in the definition of transaction involving the City to mean “only the particular 

issue or issues on which decisions were made by the City with the requestor’s 

involvement, not every issue related to that project that may arise after [the employee] 

separated from City service.” Id.  

In 2017, the General Counsel issued Opinion 2017-504 to a former City employee 

who had gone to work for an organization that held contracts with their former City 

department. She advised the former City employee that Section 20-603 would not 

prohibit them from assisting their new employer with regard to current contracts between 

the City and the new employer because those specific contracts were not in place at the 

time the former employee was working for the City department. See General Counsel 

Opinion 2017-504, pg. 6. 

Based on the terms of Section 20-603 and these prior interpretations, in my 

opinion, your client may not assist the non-profit with any current contract with the City 

held by the organization or with any specific project with regard to which your client has 

taken discretionary actions. Your client may, however, assist the non-profit with new 

contracts it enters into after they leave City service, including renewals of (but not 

amendments to) existing contracts. Your client may also assist the organization with any 

existing project in which they did not participate or in any project begun after leaving 

City service. Similarly, while your client should not assist the non-profit with matters 

related to the City’s Fiscal Year 2022 budget, they may provide such assistance with 

regard to subsequent City budgets. 

  

https://www.phila.gov/ethicsboard/Advisory%20Opinions/GC.Op.2012-516.pdf
https://www.phila.gov/ethicsboard/Advisory%20Opinions/GC.Op.2012-516.pdf
https://www.phila.gov/ethicsboard/Advisory%20Opinions/GC.Op.2017-504.pdf
https://www.phila.gov/ethicsboard/Advisory%20Opinions/GC.Op.2017-504.pdf
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As to what will constitute “assisting” with one of these matters after they leave 

City service, my opinion is that your client’s role would need to entail some act of 

discretion specific to the matter in question. For example, general conversations about a 

project would not constitute “assisting” the non-profit with the matter for the purposes of 

Section 20-603. On the other hand, offering a recommendation about which City officers 

an employee of the non-profit should talk to about a project or drafting a proposed scope 

of work for a project would. If your client’s fundraising or promotional work for the non-

profit merely refers to or has an incidental effect on a matter they participated in prior to 

leaving City service, that would not, in my opinion, constitute “assisting” the 

organization with the matter, for the purposes of Section 20-603. 

IV. Conclusion 

Thank you for your concern about compliance with the City’s Ethics Code and for 

seeking advice. Advisory opinions are fact-specific, and this Opinion is predicated on the 

facts you have provided. Requestors of advisory opinions are entitled to act in reasonable 

reliance on opinions issued to them and not be subject to penalties under the laws within 

the Board’s jurisdiction, unless they have omitted or misstated material facts in their 

requests. Code § 20- 606(1)(d)(ii); Board Reg. 4 ¶ 4.12.  

Since you requested a non-public opinion, the original Opinion will not be made 

public. As required by the City Code, a version of the Opinion that has been redacted to 

conceal facts that are reasonably likely to identify you or your client is being made 

public. Please let me know if you have any questions.  

 

 

BY THE PHILADELPHIA BOARD OF ETHICS 

/s/ Michael Cooke 

Michael J. Cooke  

General Counsel 

 

 

cc: Michael H. Reed, Esq., Chair 

J. Shane Creamer, Esq., Executive Director 

 


